Żywienie niemowląt w drugim półroczu życia a zachowania zdrowotne rodziców

Żywienie niemowląt w drugim półroczu życia a zachowania zdrowotne rodziców

Child nutrition in the second half of life and parents’ health behaviours

Edyta Kwilosz, Agata Zbylut, Rafał Fornal

Przegl Pediatr 2024; 53 (3): 107-117

DOI: 10.26625/10059

Streszczenie

Wstęp. Sposób odżywiania ma ogromne znaczenie dla zachowania zdrowia człowieka. Praktyki żywieniowe kształtowane na wczesnych etapach życia determinują model spożywania pokarmów w dorosłości. Rodzice są wzorcem do naśladowania dla potomstwa i pierwszymi promotorami zdrowego żywienia.

Cel. Ocena wybranych elementów żywienia dzieci w drugim półroczu życia w zależności od zachowań zdrowotnych rodziców.

Materiał i metody. Przeprowadzono ankietę wśród rodziców i pomiary antropometryczne u niemowląt. Narzędziami były kwestionariusz autorski oraz Inwentarz Zachowań Zdrowotnych według Z. Juczyńskiego. W trakcie analizy wykorzystano testy χ2, Craméra, Manna-Whitneya, Kruskalla-Wallisa i wskaźnik oszacowania OR (odds ratio). Przyjęto poziom istotności p < 0,05.

Wyniki. W badaniu wzięło udział 207 rodziców i dzieci. Średni wiek badanych niemowląt wynosił 8,75 ± 0,26 miesiąca. Karmionych wyłącznie piersią do ukończenia 6. Miesiąca życia było 31,4% badanych dzieci. Termin wprowadzania produktów stałych mieścił się w przedziale 17.-28. tygodnia życia. U dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym i mieszkających na wsi rozszerzanie diety rozpoczynano wcześniej. Średni wiek dzieci w momencie wprowadzania glutenu wyniósł 25,64 ± 3,16 tygodnia. Poziom zachowań zdrowotnych w badanej grupie rodziców był średni (76,55/120 punktów), najniżej oceniono praktyki zdrowotne 2,95/5. Poziom wykształcenia korelował z poziomem zachowań zdrowotnych w każdej dziedzinie. Konsystencja podawanego dzieciom pokarmu zależała od wieku i poziomu wykształcenia rodziców. Rodzice wyżej wykształceni istotnie częściej suplementowali witaminę D u niemowląt, a 19,7% rodziców zdecydowało się na podaż produktów uważanych za alergizujące.

Wnioski. Poziom wykształcenia i zachowania zdrowotne rodziców mogą w pewnym stopniu warunkować żywienie niemowląt w drugim półroczu życia. Prowadzenie edukacji zdrowotnej i promowanie zdrowego żywienia wśród rodziców ma znaczenie dla zdrowia ich potomstwa.

Słowa kluczowe: wprowadzanie produktów stałych, żywienie dzieci, zachowania zdrowotne, karmienie piersią

Abstract

Background. Nutrition has major impact on human health. Eating habits formed in the early stages of life determine the eating patterns in adulthood. Parents are the role models for their children and the first promoters of healthy eating.

Aim of the study. To evaluate selected elements of children’s nutrition in the second six months of life in relation to parents’ health behavior.

Material and methods. A questionnaire survey among parents was conducted and anthropometric measurements of infants were carried out. The tools used were the author’s questionnaire and the Z. Juczyński Health Behavior Inventory. The χ2 test, Cramér’s VMann–Whitney, Kruskall–Wallis and odds ratio (OR) estimation ratio were used in the analysis. A significance level of p < 0.05 was adopted.

Results. 207 parents and children participated in the study. The average age of the studied infants was 8.75 ± 0,26 months. Exclusively breastfed up to 6 months of age were 31.4% of the examined children. Introduction of solid products happened between 17 and 28 weeks of age. For children fed with formula milk and living in rural areas, the introduction of solid products started earlier. The average age of the children at the time of gluten introduction was 25.64 ± 3.16 weeks. The level of health behaviors in the study group was medium (76.55/120 points), the lowest score was noticed for health practices (2.95/5). The level of education correlated with the level of health behaviors in each group. The texture of the food given to the children depended on the age and education level of the parents. Higher-educated parents were more likely to provide their infants with vitamin D supplementation, and 19.7% of parents chose to provide products considered to be allergenic.

Conclusions. The educational level and health behaviors of parents may to some extent determine the nutrition of infants in the second six months of life. Conducting health education and promoting healthy nutrition among parents is important for the health of their offspring.

Key words: complementary food, infant feeding, health behavior, breastfeeding