Alergia na białko mleka krowiego

Alergia na białko mleka krowiego
Leczenie dietetyczne polega na zastosowaniu diety eliminacyjnej, czyli usunięciu z diety szkodliwego składnika pokarmowego – w tym przypadku białka mleka krowiego (BMK) – z jednoczesnym wprowadzeniem na jego miejsce składnika zastępczego o równoważnej wartości odżywczej.
U niemowląt z objawami alergii na BMK karmionych piersią w pierwszej kolejności zaleca się dietę eliminacyjną u matki karmiącej – wykluczenie mleka i przetworów mlecznych oraz innych ukrytych źródeł białka mleka krowiego (np. czekolada, wyroby czekoladowe, pieczywo pszenne i żytnie, pieczywo cukiernicze, wyroby garmażeryjne, pasztety, parówki). Poza tym wskazana jest niekiedy eliminacja wołowiny, cielęciny oraz soi i jej przetworów. Konieczna jest suplementacja diety preparatami wapnia w celu uniknięcia niedoborów tego makroskładnika u matki (w związku z produkcją mleka matka traci ok. 160 –300 mg wapnia/dobę).

Jeśli po 72 godz. do 2 tygodni od zastosowania diety bezmlecznej nie obserwuje się poprawy klinicznej, eliminuje się z diety matki kolejne potencjalne alergeny, takie jak orzechy, jaja, ryby, skorupiaki i pszenicę. Przy braku istotnej poprawy oraz u dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym należy wprowadzić preparat mlekozastępczy, tzw. hydrolizat białka o wysokim stopniu hydrolizy, lub w ciężkiej postaci alergii na BMK – mieszankę elementarną.

Hydrolizaty białka są to preparaty odżywcze o różnym stopniu rozkładu hydrolitycznego frakcji białek mleka krowiego (serwatki lub kazeiny). Modyfikacje w tego typu preparatach dotyczą również węglowodanów (obniżona zawartość laktozy lub całkowite jej usunięcie) oraz niekiedy frakcji tłuszczowej (dodatek trojglicerydów o średniej długości łańcuchach kwasów tłuszczowych – MCT).

Leczenie alergii na białko mleka krowiego przebiegającej bez objawów nietolerancji laktozy nie wymaga stosowania preparatów bezlaktozowych, a jedynie preparatów o obniżonej zawartości laktozy. Eliminacja laktozy może wpływać niekorzystnie na mikroflorę jelita grubego niemowląt (laktoza stymuluje wzrost bifidobakterii, a poprzez obniżanie pH hamuje wzrost mikroflory patogennej) oraz zaburzać wchłanianie wapnia.

Jeżeli dziecko rozwija się prawidłowo, po 9 -12. m.ż. należy wykonać próbę prowokacji alergenem (łyżeczka jogurtu naturalnego, mleka bezlaktozowego, plasterek sera żółtego) i ocenić jego tolerancję. Przedłużanie stosowania diety eliminacyjnej bez prób wprowadzania alergizującego pokarmu jest niewłaściwe. Jeśli brak jest tolerancji, należy powtarzać próby prowokacji co 6 miesięcy przez pierwsze 3 lata. Natomiast w przypadku dobrej tolerancji należy stopniowo rozszerzać dietę o przetwory mleczne oraz w dalszej kolejności o mleko, rezygnując z preparatu mlekozastępczego.

Źródło: Pituch A., Matczuk P., Neścioruk M.: Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie. [W:] P. Albrecht (red.): Gastroenterologia dziecięca – poradnik lekarza praktyka. Wydawnictwo Czelej, Lublin 2014.